Enterokoki w wodzie to problem rzadki, ale niosący za sobą poważne zagrożenie. Chociaż te bakterie naturalnie występują w ludzkim organizmie, to ich obecność w wodzie czyni ją niezdatną do picia.

W tym artykule wyjaśniamy, czym są enterokoki, skąd się biorą w wodzie i czym grozi zakażenie nimi.

Co to są enterokoki?

Enterokoki, czyli bakterie z rodzaju Enterococcus, to beztlenowe bakterie Gram-dodatnie. Stanowią naturalny element flory bakteryjnej ludzi i zwierząt. Przybierają formy kuliste łącząc się w pary (tzw. dwoinki) albo w łańcuszki (paciorki).

U człowieka występują też w jamie ustnej i drogach moczowych.

Główni przedstawiciele tej grupy to:

  • Enterococcus faecalis,
  • Enterococcus faecium.

Nazwy enterokoki po raz pierwszy użył Thiercelin w 1899 r.

Określenie Gram-dodatnie oznacza, że po barwieniu metodą Grama bakterie stają się fioletowe. W budowie komórki bakterii G+ nie wyróżnia się zewnętrznej błony komórkowej. Ponadto od bakterii G− wyróżniają się one grubszą ścianą.

Enterokoki charakteryzują się wysoką tolerancją na różne warunki środowiskowe. Mogą rosnąć w temperaturach od 10 do 45°C, przy pH od 4,5 do 9,6, oraz w obecności 6,5% NaCl. 

Potrafią przeżyć w temperaturze 60°C przez ponad 30 minut. Dlatego są zdolne do przetrwania procesu pasteryzacji żywności.

Skąd enterokoki w wodzie kranowej?

woda z kranu

Obecność enterokoków w wodzie kranowej świadczy o zanieczyszczeniu ściekami zawierającymi odchody.

Najczęstsze przyczyny to:

  • spływy powierzchniowy wody po ulewie lub powodzi,
  • przenikanie ścieków z nieszczelnych szamb i kanalizacji,
  • zbyt płytkie lub źle zabezpieczone studnie,
  • awarie i nieszczelności w sieci wodociągowej, np. ze względu na pęknięcia rur i lub ich korozję,
  • nieprawidłowo zabezpieczone prace na sieci wodociągowej,
  • brudne, niesprawne instalacje wewnętrzne,
  • cofanie wody z kanalizacji.

Dobra wiadomość jest taka, że takie sytuacje zdarzają się rzadko. Woda kranowa podlega regularnym badaniom, a w przypadku wykrycia obecności enterokoków lub innych bakterii, konsumenci są od razu informowani o zagrożeniu.

Enterokoki w kąpieliskach

zakaz kąpieli w wodzie

Ryzyko pojawienia się bakterii dotyczy nie tylko wody kranowej. Chociaż w Polsce zakazy kąpieli zazwyczaj są wynikiem obecności sinic, to zdarza się, że przyczynę stanowi właśnie skażenie enterokokami. 

Ryzyko wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych jest w takiej sytuacji niższe niż w przypadku spożycia skażonej wody, ale nadal występuje. 

Co powodują enterokoki?

Co powodują enterokoki

Przez wiele lat uważano, że enterokoki są mało chorobotwórcze, ale obecnie wiadomo już, że stanowią zagrożenie. 

Najczęstsze skutki zakażenia nimi to:

  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego – biegunka, wymioty i bóle brzucha
  • schorzenia pęcherza moczowego,
  • zakażenie narządów płciowych,
  • zapalenie wsierdzia,
  • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
  • zapalenie płuc,
  • zapalenie nerek – głównymi objawami są ból w trakcie oddawania moczu, gorączka i osłabienie połączone z dreszczami,
  • zakażenie skóry – występują zaczerwienienia, owrzodzenia, wzmożone ocieplenie.

W najgorszej sytuacji może dojść do rozwoju sepsy, czyli reakcji zapalnej całego organizmu.

Na wystąpienie tych problemów szczególnie narażeni są ludzie starsi, dzieci oraz osoby o osłabionej odporności.

Zakażenia enterokokami są trudne do leczenia, ponieważ te bakterie wykazują dość dużą odporność na antybiotyki. 

Normy dotyczące enterokoków w wodzie

Woda kranowa powinna być całkowicie wolna od enterokoków, tak więc norma dla nich wynosi 0. Podstawę prawną stanowi tutaj Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Badania mikrobiologiczne muszą być wykonywane przez laboratoria akredytowane. Podstawowe kroki to: pobranie próbki w jałowym pojemniku, przetransportowanie jej do laboratorium (często w warunkach chłodniczych, by zapobiec namnażaniu się bakterii podczas transportu), a następnie posiew na odpowiednie pożywki.

Zasady bezpieczeństwa przy skażeniu wody kranowej

Jeśli woda kranowa jest skażona enterokokami, należy przede wszystkim:

  • nie spożywać jej na surowo, chyba że wcześniej zostanie przefiltrowana przez system wykorzystujący odwróconą osmozę,
  • nie używać do mycia rąk i zębów,
  • w przypadku ran na skórze lub obniżonej odporności nie wykorzystywać do mycia,
  • nie myć w niej naczyń.

Czy filtry do wody usuwają enterokoki?

Tak, ale nie wszystkie. Filtry węglowe obecne w popularnych dzbankach filtrujących są nieskuteczne w przypadku enterokoków oraz innych bakterii. Woda po takiej filtracji nadal jest skażona i nie nadaje się do picia.

Znacznie lepiej sprawdzają się pod tym względem filtry wykorzystujące technologię odwróconej osmozy. Jest ona wykorzystywana w systemach podzlewowych oraz nablatowych. 

Czy gotowanie zabija enterokoki?

Gotowanie wody zabija enterokoki, podobnie jak większość innych bakterii, ale musi trwać kilka minut. Ponadto należy wziąć pod uwagę fakt, że wysoka temperatura nie zawsze eliminuje przetrwalniki pewnych szczepów.

W przypadku lokalnych skażeń zazwyczaj zaleca się unikanie spożywania wody zarówno surowej, jak i gotowanej.

Czy mycie wodą skażoną enterokokami jest bezpieczne?

Jeśli chodzi o mycie, istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać. Po pierwsze, wody skażonej bakteriami lepiej nie używać do mycia zębów ani rąk, zwłaszcza przed posiłkiem.

Po drugie, przy niższej odporności lub uszkodzeniach skóry należy zachować szczególną ostrożność. Zakażenia skórne występują znacznie rzadziej niż zatrucia wewnętrzne, ale we wspomnianych sytuacjach ich ryzyko wzrasta.

Podsumowanie

Enterokoki w wodzie kranowej pojawiają się rzadko, ale ich obecność oznacza, że woda nie nadaje się do spożycia. Można oczyszczać ją skutecznie przy pomocy filtra odwróconej osmozy, ale dzbanki filtrujące z węglem aktywnym nie są w tym przypadku skuteczne.

Zakażenia enterokokami są trudne do leczenia z powodu odporności na działanie antybiotyków. Warto zatem unikać nie tylko spożywania skażonej nimi wody, ale i kąpieli w miejscach, gdzie stwierdzono obecność tych bakterii.

Źródła:

  1. Czym są bakterie Enterococcus i jak się je wykrywa?, diag.pl/pacjent
  2. Hanna Różańska, Aleksandra Lewtak-Piłat, Jacek Osek, Enterokoki – bakterie o wielu obliczach, zycie-weterynaryjne.pl
  3. Katarzyna Banaszczyk, Enterococcus faecalis – jakie są drogi i objawy zakażenia? Diagnostyka i leczenie, alab.pl 
  4. Charakterystyka podstawowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych w wodzie do picia, gov.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poradnik czystego powietrza

24 listopada 2025 · 13 minut czytania

Jak wybrać filtr do wody dla domu jednorodzinnego? Ranking dostępnych rozwiązań

Jeśli mieszkach w domu jednorodzinnym, zakup filtra do wody jest najlepszą decyzją. Takie urządzenie usunie z wody wszelkie zanieczyszczenia, poprawi jej smak i jest znacznie skuteczniejsze niż dzbanek z wkładem węglowym.  Do najskuteczniejszych urządzeń do uzdatniania wody należy filtr odwróconej osmozy (ro), który swoją wydajnością przewyższa inne procesy membranowe.

17 listopada 2025 · 3 minuty czytania

Chlor w wodzie – czy i do czego jest potrzebny?

Chlor dodawany jest powszechnie do wody w celu jej dezynfekcji oraz bezpiecznego transportu. Stanowi swego rodzaju osłonę, futerał, w którym woda może przesyłana być z oczyszczalni, wodociągami do konsumenta. Dzięki silnym właściwościom utleniającym skutecznie blokuje rozwój drobnoustrojów. Czy jego obecność w wodzie jest jednak konieczna?

12 listopada 2025 · 6 minut czytania

Bakterie w wodzie – skąd się biorą i jak wpływają na zdrowie

Woda, którą pijemy, zazwyczaj jest wolna od bakterii i innych zanieczyszczeń. Potwierdzają to regularne badania, którym poddawane są próbki pobrane …

4 listopada 2025 · 4 minuty czytania

Oczyszczacz powietrza z filtrem węglowym

Filtr węglowy to obok filtra HEPA najpopularniejszy element systemu filtrującego w oczyszczaczach powietrza. Usuwa szkodliwe gazy, w tym lotne związki …

27 października 2025 · 8 minut czytania

Mikroplastik w wodzie — jak się go pozbyć?

Szacuje się, że człowiek może spożywać od ułamka do kilku gramów mikroplastiku tygodniowo. Drobne cząsteczki przedostają się do naszego organizmu z pożywienia, wody i powietrza. Poznaj najważniejsze informacje na temat tego tworzywa sztucznego.