Chlor dodawany jest powszechnie do wody w celu jej dezynfekcji oraz bezpiecznego transportu. Stanowi swego rodzaju osłonę, futerał, w którym woda może przesyłana być z oczyszczalni, wodociągami do konsumenta. Dzięki silnym właściwościom utleniającym skutecznie blokuje rozwój drobnoustrojów. Czy jego obecność w wodzie jest jednak konieczna?
Czym jest chlor i jakie ma właściwości?
Chlor (z łac. Chlorum) to pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców. W tablicy Mendelejewa jest oznaczony jako Cl i znajdziemy go w grupie niemetali o atomowej liczbie 17.
Fizycznie chlor żółtozielonym gazem, 2,5 razy cięższym od powietrza. Jego zapach jest nieprzyjemny i duszący. o nieprzyjemnym, duszącym zapachu.
Chlor posiada silne właściwości utleniające, wybielające i dezynfekujące, będąc dość tanim i bardzo skutecznym sposobem na ograniczenie rozwoju mikroorganizmów. W chodzi w skład wielu powszechnie spotykanych soli oraz innych związków.
Do wody dodawany jest więc, by chronić ją przed biologicznym skażeniem, a w konsekwencji rozwojem groźnych chorób.
Dezynfekcja wody jest z kolei konieczna ze względu na długość sieci wodociągowe oraz czas, który musi upłynąć, zanim woda z oczyszczalni trafi do naszych domowych. Aby na jakimkolwiek etapie przepływu wody nie doszło do jej ponownego skażenia, najprostszym sposobem na jej dezynfekcję jest wykorzystanie związków chloru.
To rozwiązanie znane już od 1908 roku, dzięki któremu udało się zmniejszyć zapadalność na cholerę, dur brzuszny, tyfus czy czerwonkę.
Jak usunąć chlor z wody?
Jeżeli drażni Cię zapach chloru, lub po prostu nie lubisz, gdy woda ma zmieniony, inny niż neutralny, smak, możesz pozbyć się związków chloru na kilka sposobów.
Gotowanie

Najprostszy i najtańszy ze sposobów. Niestety odstający pod względem skuteczności.
Nie wystarczy bowiem zwykłe przegotowanie wody w czajniku. Mówimy tu o gotowaniu wody przez 15-20 minut. Chlor jako związek lotny unosi się w postaci pary podczas wrzenia. Robi to jednak dość wolno.
Udowodniono ponadto, że nawet po takim czasie gotowania, wciąż w wodzie znaleźć możemy trwalsze formy chloru, odporne na wysoką temperaturę. Gotowanie wody powoduje również jej wyparowywanie, a co za tym idzie również koncentrację innych związków chemicznych: metali ciężkich, azotanów, związków farmakologicznych.
Filtr odwróconej osmozy z filtrem węglowym

Odwrócona osmoza to proces, w którym woda przesyłana jest pod ciśnieniem przez półprzepuszczalną membranę, pozostawiając wszelkie osady po drugiej stronie filtra. Kluczowym elementem jest tu jednak filtr z węglem aktywnym.
To on dzięki swojej porowatej strukturze, adsorbuje chlor, jego pochodne i wszystkie inne substancje, wpływające na smak i zapach wody. Szacuje się, że skuteczność filtracji dla chloru sięga nawet 98 %.
Chroni on także membranę osmotyczną przed możliwą degradacją wywołaną chlorem, przedłużając jej żywotność.
Filtry odwróconej osmozy stanowią znacznie efektywniejszą i skuteczniejszą metodę filtracji niż tradycyjne domowe sposoby: wspomniane gotowanie czy odstawianie wody nalanej wcześniej do miski.
Czy chlor w wodzie jest szkodliwy?

Nie. Choć sam chlor jest oczywiście substancją toksyczną, to do dezynfekcji wody w Polsce używa się znikomych, całkowicie bezpiecznych ilości chloru. Zgodnie z rozporządzeniem, stężenie chloru w wodzie pitnej w Polsce nie może przekraczać 0,3 mg/litr.
Jego zapach natomiast jest już wyczuwalny w niektórych przypadkach przy 0,05 mg/dm3. Chlorowana woda nie jest też najlepsza do kąpieli, zwłaszcza w przypadku dzieci, osób starszych i wszystkich z wrażliwą skórą, np. cierpiących na atopowe zapalenie skóry.
Chlor uszkadza bowiem dodatkowo warstwę lipidową skóry – jej naturalną barierę.
Dlatego też wiele osób decyduje się na filtrację chloru zawartego w wodzie, zarówno poprzez nablatowe lub podblatowe filtry wody w kuchni, jak i filtry prysznicowe.
Po co pozbywać się chloru z wody? Najważniejsze korzyści
Brak chloru w wodzie to przede wszystkim
- Przyjemniejszy, bardziej naturalny smak i zapach wody
- Brak nieprzyjemnego posmaku w potrawach, kawie czy herbacie
- Brak podrażnień skóry i oczu podczas kąpieli
- Mniej substancji obciążających organizm
Źródła:
- „Jaką rolę pełni chlor w wodzie i czy jest niebezpieczny dla zdrowia?” Prosto z Kranu, 30 Czerwca 2021, www.prostozkranu.pl Dostęp do strony internetowej: 04.11.2025