Category Archives

    Recenzje oczyszczaczy powietrza

  • All
  • Oczyszczacz powietrza Sharp UA-HG30E-B Oczyszczacz powietrza Sharp UA-HG30E-B. Czy warto kupić?

    Sharp UA-HG30E-B to jedna z najnowszych propozycji marki Sharp, dedykowana do mniejszych pomieszczeń. Urządzenie łączy funkcję oczyszczacza i nawilżacza powietrza. Sprawdźmy, czy dobrze spisuje się w obu rolach.

    Sharp UA-HG30E-B – najważniejsze cechy

    ZALETY
    • Tryb automatyczny
    • Czujniki kurzu, wilgotności i temperatury
    • Nawilżacz ewaporacyjny
    • Jonizacja
    • Timer
    • Funkcja autorestart
    WADY

    Cena Sharp UA-HG30E-B (2020-09-14) – aktualnie niedostępny, ostatnią cenę sprawdzisz na Ceneo.pl

    Jak Sharp UA-HG30E-B oczyszcza powietrze?

    Oczyszczacz powietrza Sharp UA-HG30E-B został wyposażony w te same technologie, które znamy ze starszych urządzeń Sharpa. Znajdziemy tu zatem:

    • filtr wstępny, który zatrzymuje duże zanieczyszczenia,
    • filtr HEPA, odpowiedzialny za wychwytywanie pyłów zawieszonych, alergenów wziewnych, bakterii i wirusów,
    • filtr węglowy, pochłaniający szkodliwe gazy (w tym formaldehyd) i brzydkie zapachy,
    • jonizator Plasmacluster, który ułatwia eliminację wirusów, bakterii i alergenów.

    Żywotność i wymiana filtrów:

    Filtr HEPA: UZ-HG3HF – żywotność do 2 lat, cena 169 zł
    Filtr węglowy: UZ-HG3DF – żywotność do 2 lat, cena 129 zł
    Filtr nawilżający: UZ-HG3MF – żywotność do 2 lat, cena 119 zł

    Tryb pracy i eksploatacja

    Oczyszczacz Sharp UA-HG30E-B został przystosowany do pracy w trzech prędkościach. W najwyższej z nich jego wydajność wynosi 180 m³/h. Ponadto znajdziemy tutaj tryb automatyczny, w którym tempo filtracji dostosowywane jest do stężenia kurzu. Poza miernikiem kurzu w urządzeniu obecne są jeszcze czujniki temperatury i wilgotności.

    W procesie nawilżania wykorzystywana jest technologia ewaporacji. Maksymalna wydajność nawilżania wynosi 350 ml/h, a zbiornik na wodę ma pojemność 1,8 l. Nawilżacz w razie potrzeby można wyłączyć i korzystać tylko z funkcji oczyszczania.

    W oczyszczaczu powietrza Sharp UA-HG30E-B znalazły się:

    • wskaźnik poziomu kurzu,
    • wskaźnik braku wody,
    • timer, umożliwiający zaplanowanie czasu przerwania pracy,
    • wskaźniki przypominające o potrzebie wymiany albo wyczyszczenia filtra.

    Wygląd

    Sharp UA-HG30E-B to oczyszczacz powietrza zamknięty w eleganckiej, czarnej obudowie o oryginalnym kształcie. Dobrze pasuje do nowoczesnych wnętrz, zwłaszcza do tych urządzonych w stylu glamour.

    Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Sharp UA-HG30E-B

    MarkaSharp
    ModelUA-HG30E-B
    Cenaaktualnie niedostępny (ostatnia cena 1199 zł)
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]180
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*22,5
    Zalecana maks. kubatura [m³]56,25
    Głośność [dB]21-48
    Pobór mocy [W]4,1-27
    Liczba prędkości wentylatora3
    Filtr wstępnytak
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA≥ 99,95%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrówHEPA i węglowy do 2 lat, filtr nawilżacza do 5 lat
    Waga [kg]7,2
    Certyfikatyb.d.
    Gwarancja2 lata

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

    Zdaniem eksperta:

    W roli oczyszczacza powietrza Sharp UA-HG30E-B sprawdzi się dobrze. Obecne w nim filtry znakomicie radzą sobie z różnymi rodzajami zanieczyszczeń. Pewne zastrzeżenia możemy mieć co do tempa reagowania na smog podczas pracy w trybie automatycznym. Urządzenie nie ma bowiem sensora cząsteczek PM2,5, a jedynie czujnik kurzu.

    Dobrze prezentuje się również funkcja nawilżania, chociaż szkoda, że zabrakło tu higrostatu. Biorąc pod uwagę przystępną ceną (ostatnia wynosiła 1199 zł), oczyszczacz Sharp UA-HG30E-B stanowi ciekawą propozycję. Można rozważyć jego zakup w przypadku pomieszczeń o powierzchni do 22,5 m².

    Galeria zdjęć Sharp UA-HG30E-B

    Oczyszczacz powietrza Sharp UA-HG30E-B Oczyszczacz powietrza Sharp UA-HG30E-B, widok pod kątem 45 stopni Oczyszczacz powietrza Sharp UA-HG30E-B Oczyszczacz powietrza Sharp UA-HG30E-B, górna część Oczyszczacz powietrza Sharp UA-HG30E-B w sypialni
    [/vc_column_text]
  • Oczyszczacz powietrza Xiaomi Air Purifier 3C Oczyszczacz powietrza Xiaomi Air Purifier 3C. Czy warto kupić?

    Xiaomi Air Purifier 3C – najważniejsze cechy

    ZALETY
    • Tryb automatyczny z czujnikiem PM2,5
    • Wyświetlacz OLED z numerycznym wskaźnikiem PM2,5
    • Wi-fi i aplikacja mobilna MiHome
    • Wskaźnik zużycia filtra
    • Niska cena
    WADY

    Xiaomi Air Purifier 3C to najnowszy oczyszczacz powietrza firmy Xiaomi. Do sprzedaży w Polsce trafi najprawdopodobniej w listopadzie 2020 r. Urządzenie będzie wyróżniać się wydajnością zbliżoną do modelu XAP 2S. Pod względem systemu filtrującego także nie zauważymy znaczących zmian. Przyjrzyjmy się jednak pozostałym cechom nowego chińskiego oczyszczacza.

    Cena Xiaomi Air Purifier 3C (2020-09-11) – jeszcze niedostępny

    Jak Xiaomi Air Purifier 3C oczyszcza powietrze?

    Oczyszczacz powietrza Xiaomi Air Purifier 3C współpracuje z tymi samymi filtrami cylindrycznymi, co starsze urządzenia Xiaomi. W wyposażeniu najprawdopodobniej będzie znajdowała się wersja szara, złożona z:

    • drobnej siateczki, pełniącej funkcję filtra wstępnego,
    • filtra HEPA H13, odpowiedzialnego za usuwanie pyłów zawieszonych, alergenów, bakterii i wirusów,
    • filtra węglowego, który pochłania szkodliwe gazy (np. formaldehyd) i neutralizuje brzydkie zapachy.

    Podobnie jak w przypadku starszych oczyszczaczy powietrza Xiaomi zużyty filtr będzie można zastąpić takim samym albo niebieskim, zielonym czy fioletowym.

    Żywotność i wymiana filtrów:

    Filtr niebieski – cena 119 zł, żywotność 6 miesięcy (Ceneo.pl)
    Zawiera filtr HEPA klasy E12, węgiel aktywny i siatkę, pełniącą funkcję filtra wstępnego.

    Filtr zielony – cena 119 zł, żywotność 6 miesięcy (Ceneo.pl)
    Zawiera filtr HEPA klasy E12, zwiększoną ilość węgla aktywnego i siatkę, pełniącą funkcję filtra wstępnego.

    Filtr fioletowy – cena 144 zł, żywotność 6 miesięcy (Ceneo.pl)
    Zawiera filtr HEPA klasy E12, węgiel aktywny, dodatkową powłokę antybakteryjną i siatkę, pełniącą funkcję filtra wstępnego.

    Filtr szary – cena 144 zł, żywotność 6 miesięcy (Ceneo.pl)
    Zawiera filtr HEPA klasy H13, węgiel aktywny i siatkę, pełniącą funkcję filtra wstępnego.

    Tryb pracy i eksploatacja

    W oczyszczaczu powietrza Xiaomi Mi Air Purifier 3C znalazł się czujnik pyłu zawieszonego PM2,5. Oznacza to, że podczas pracy w trybie automatycznym urządzenie dostosowuje prędkość do stężenia głównego składnika smogu. Aktualny poziom pyłu PM2,5 prezentowany jest na wyświetlaczu OLED.

    Jak na razie nie wiadomo, czy w XAP 3C obecny będzie sensor na podczerwień (jak w XAP 2H) czy laserowy (jak w większości sprzedawanych obecnie modeli Xiaomi).

    Producent nie poinformował jak dotąd również o tym, czy Xiaomi Air Purifier 3C w wersji przeznaczonej na rynek europejski będzie umożliwiać automatyzację. Z pewnością jednak w nowym urządzeniu nie zabrakło modułu Wi-fi i opcji sterowania poprzez aplikację MiHome.

    CADR oczyszczacza powietrza Xiaomi Mi Air Purifier 3C w najwyższej prędkości wynosi 320 m³/h. Głośność pracy mieści się w granicach 30,5-61 dB. To mniej niż w przypadku starszych oczyszczaczy Xiaomi, lecz różnica w najniższych prędkościach jest znikoma.

    Bardzo dobrze prezentuje się natomiast pobór mocy, który według producenta ma nie przekraczać 29 W.

    ranking oczyszczaczy banerWygląd

    Pod względem wizualnym nie dostrzeżemy żadnych różnic między oczyszczaczem powietrza Xiaomi Air Purifier 3C a modelami XAP 2S i XAP 3. Urządzenie ma takie same wymiary, czyli 52 x 24 x 24 cm, a z przodu również znajduje się wyświetlacz OLED.

    Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Xiaomi Air Purifier 3C

    MarkaXiaomi
    ModelAir Purifier 3C
    Cenajeszcze niedostępny
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]320
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*40
    Zalecana maks. kubatura [m³]100
    Głośność [dB]30,5-61
    Pobór mocy [W]do 29
    Liczba prędkości wentylatorab.d.
    Filtr wstępnytak
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA≥ 99,95%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrówdo 6 miesięcy
    Waga [kg]6,1
    Certyfikatyb.d.
    Gwarancja2 lata

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

    Porównanie oczyszczaczy powietrza Xiaomi

    Nazwa modelu Xiaomi Air Purifier 3CXiaomi Air Purifier 2S Xiaomi Air Purifier PRO Xiaomi Air Purifier 3/3HXiaomi Air Purifier 2H Xiaomi Air Purifier MAX
    Wydajność (m³/h)320310500400/3802601000
    Powierzchnia (m2)40386250/4732125
    Rodzaj czujnika PM2,5B.dLaserowyLaserowyLaserowyNa podczerwieńLaserowy
    Wyświetlacz OLEDTakTakTakTakNieTak
    Możliwość automatyzacjiB.dNieNieTakTakNie
    Filtr obecny w zestawieSzary (z HEPA H13)Niebieski (z HEPA E12)Niebieski (z HEPA E12)Niebieski (z HEPA E12)/Szary (z HEPA H13)Szary (z HEPA H13)Niebieski (z HEPA E12)
    Wymiary (cm)52 x 24 x 2452 x 24 x 2473,5 x 26 x 2652 x 24 x 2452 x 24 x 24 38,6 x 38, 6 x 96,5
    Cena (zł)*B.d6479496894861999

    Zdaniem eksperta:

    Xiaomi Air Purifier 3C bez wątpienia będzie tanim oczyszczaczem powietrza, zdolnym do skutecznego usuwania zanieczyszczeń w pomieszczeniach o powierzchni do 40 m². Wyróżnia się bowiem dobrą wydajnością i obecnością sprawdzonych technologii filtracyjnych. Musimy jednak poczekać z dokładną oceną do czasu, aż producent zaprezentuje wszystkie dane oczyszczacza, a zwłaszcza wersji przeznaczonej na rynek europejski.

    Galeria zdjęć Xiaomi Air Purifier 3C

    Oczyszczacz powietrza Xiaomi Air Purifier 3C w sypilani Oczyszczacz powietrza Xiaomi Air Purifier 3C Oczyszczacz powietrza Xiaomi Air Purifier 3C na podłodze
    [/vc_column_text]
  • Wentylator z oczyszczaczem powietrza Dyson TP02 przód Oczyszczacz powietrza Dyson Pure Cool TP02. Czy warto kupić?

    Dyson Pure Cool TP02 – najważniejsze cechy

    ZALETY
    • Funkcja wentylacji
    • Funkcja swing
    • Wi-fi i aplikacja mobilna Dyson Link
    • Tryb automatyczny
    • Timer z płynną regulacją czasu pracy
    WADY
    • Wysoka cena urządzenia w porównaniu z wątpliwą wydajnością
    • Brak filtra wstępnego
    • Brak kółek jezdnych i uchwytów do przemieszczania

    Model Dyson Pure Cool TP02 to jeden z mniejszych oczyszczaczy powietrza w gamie brytyjskiego producenta. Urządzenie sprzedawane jako wentylator z oczyszczaczem powietrza znaleźć możemy obecnie za ok. 1700 zł. Z jednej strony marka podkreśla wysoką skuteczność w wykrywaniu i neutralizowaniu zanieczyszczeń, pisząc o skuteczności filtrów HEPA. Z drugiej zaś skrywa informacje o właściwej wydajności oczyszczania. Czy warto więc skusić sie na oczyszczacz powietrza Dyson Pure Cool TP02?

    Cena Dyson Pure Cool TP04 (2020-08-20) – 1699 zł (link do Ceneo.pl)

    Jak Dyson Pure Cool TP02 oczyszcza powietrze?

    W modelu Pure Cool TP02 znajdziemy zintegrowany filtr 2w1, na który składają się:

    • filtr HEPA H13, wykonany ze szkła borokrzemianowego, usuwa pyły oraz alergeny takie jak pleśń, pyłki i kurz z dokładnością 99,95%,
    • filtr grafitowy (węglowy), który pochłania szkodliwe gazy, m.in. benzen i formaldehyd, a także neutralizuje zapachy.

    Jak widać producent zrezygnował z filtra wstępnego, co sprawia, iż na filtrze HEPA zbierać się będzie więcej kurzu. W praktyce oznacza to nie tylko częstsze czyszczenie filtra, ale równiez krótszą żywotność. W porównaniu z większym modelem TP04, znajdziemy tu również mniej węgla aktywnego.

    Żywotność i wymiana filtrów:

    Filtr Zintegrowany H13/węgiel aktywny – cena 229 zł, żywotność 6 mies, (sprawdź na Dyson.pl)

    Tryb pracy i eksploatacja

    Model Pure Cool TP02 to urządzenie, które może działać jako oczyszczacz powietrza lub wentylator. W praktyce jednak jest to w ok. 80% wentylator, a w 20% oczyszczacz.

    W materiałach firmy Dyson znajdziemy również informacje o chłodzeniu powietrza. Zastosowany wentylator faktycznie przynosi sporą ulgę, jednak nie obniża temperatury w pomieszczeniu. Mówienie o funkcji chłodniczej w tym kontekście to w pewnym sensie nadużycie.

    Ponadto producent zastosował w swoim modelu 4 rodzaje czujników, na podstawie których sprzęt opiera swoje automatyczne działanie. W środku znajdziemy m.in.

    1. Czujnik pyłów
    2. Czujnik nieprzyjemnych zapachów
    3. Czujnik temperatury
    4. Czujnik wilgotności

    Jedynym minusem może być tu prawdopodobne zastosowanie optycznego czujnika pyłów, którego dokładnośc będzie niższa od czujników laserowych. Warto więc posiłkować się zewnętrznymi czujnikami pyłów zawieszonych (PM2,5 i PM10).

    Niestety producent nie udostępnia informacji o wydajności (współczynniku CADR) swoich urządzeń, kwestionując miarodajność takich badań.

    Oczyszczacz powietrza Dyson przystosowany jest do pracy aż w 10 prędkościach. Użytkownik może skorzystać z trybu automatycznego, w którym urządzenie samodzielnie dostosowuje swoje parametry do aktualnych potrzeb, w czym pomaga mu system czujników powietrza.

    Ponadto został wyposażony w timer, który pozwala na ustawienie automatycznego wyłączenia urządzenia po upływie od 15 minut do 9 godzin.

    Wygląd

    Oczyszczacz powietrza Dyson Pure Cool TP02 prezentuje się designersko. Elegancka i oryginalna konstrukcja wykonana jest solidnie. Charakterystycznym elementem jest „oczko” w górnej częsci urządzenia.

    Element ten jest automatycznie obrotowy w zakresie 180°. Zanieczyszczone powietrze zasysane jest przez podstawę urządzenie i wypuszczane z powrotem przez otwory w oczku. Panel sterujący znajdzemy również w górnej częsci sprzętu

    Minusem opisywanego modelu jest brak kółek jezdnych czy uchwytów, które pomogłyby przenosić sprzęt.

    Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Dyson Pure Cool TP02

    MarkaDyson
    ModelPure Cool TP02
    Cena1699 zł
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]ok. 120
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*15
    Zalecana maks. kubatura [m³]37,5
    Głośność [dB]62
    Pobór mocy [W]40
    Liczba prędkości wentylatora10
    Filtr wstępnynie
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA≥ 99,95%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrówdo 6 miesięcy
    Waga [kg]4,98
    CertyfikatyASP:18-01/101
    Gwarancjab.d.

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

    Zdaniem eksperta:

    Dyson Pure Cool TP02 to intrygujące urządzenie, zaskakujące nie tylko designem, ale także ciekawymi funkcjami. np. funkcją swing (oscillation) pozwalająca regulować kierunek, w którym ma wychodzić czyste powietrze (w zakresie 180 stopni).

    Ciekawym gadżetem będzie też funkcja sterowania głosowego za pośrednictwem asystenta głosowego Amazon Alexa. 1700 zł za urządzenie o wątpliwej wydajności oczyszczania to jednak trochę zbyt dużo. Model ten reklamowany jest jako oczyszczacz powietrza z wentylatorem. W praktyce jednak, ze względu na wydajność oczyszczania nieporównywalnie mniejszą od wydajnością wentylacji, jest to bardziej wentylator z funkcją oczyszczania.

    Galeria zdjęć DYSON Pure Cool TP02

    Wentylator z oczyszczaczem powietrza Dyson TP02 przód Wentylator z oczyszczaczem powietrza Dyson TP02 obudowa Wentylator z oczyszczaczem powietrza Dyson TP02 pilot Wentylator z oczyszczaczem powietrza Dyson TP02 filtr HEPA
    [/vc_column_text]
  • Oczyszczacz powietrza Dyson TP04 przód Oczyszczacz powietrza Dyson Pure Cool TP04. Czy warto kupić?

    Dyson Pure Cool TP04 – najważniejsze cechy

    ZALETY
    • Funkcja wentylacji
    • Zdalne sterowanie
    • Wi-fi i aplikacja mobilna Dyson Link
    • Tryb automatyczny
    • Timer z płynną regulacją czasu pracy
    WADY
    • Wysoka cena urządzenia w porównaniu z wątpliwą wydajnością
    • Brak kółek jezdnych i uchwytów do przemieszczania

    Model Dyson Pure Cool TP04 to kolejny z oczyszczaczy powietrza brytyjskiej firmy Dyson. Urządzenie dostępne w cenie ok. 2300 zł łączy w sobie cechy oczyszczacza powietrza i wentylatora. Producent podkreśla wysoką skuteczność (99,95%) w wychwytywaniu zanieczyszczeń, jak również innowacyjny projekt, wpływający na komfort użytkowania. Jak na tym tle wypada wydajność oczyszczania i czy urządzenie warte jest swojej wysokiej ceny?

    Cena Dyson Pure Cool TP04 (2020-05-26) – 2599 zł (link do Ceneo.pl)

    Jak Dyson Pure Cool TP04 oczyszcza powietrze?

    W modelu Pure Cool TP04 znajdziemy zintegrowany filtr 2w1, na który składają się:

    • filtr HEPA H13, wykonany ze szkła borokrzemianowego, usuwa pyły oraz alergeny takie jak pleśń, pyłki i kurz z dokładnością 99,95%,
    • filtr grafitowy (węglowy), który pochłania szkodliwe gazy, m.in. benzen i formaldehyd, a także neutralizuje zapachy.

    Jak widać producent zrezygnował z filtra wstępnego, co sprawia, iż na filtrze HEPA zbierać się będzie więcej kurzu. W praktyce oznacza to nie tylko częstsze czyszczenie filtra, ale równiez krótszą żywotność.

    Wymiana filtrów:
    Filtr Zintegrowany H13/węgiel aktywny
    – cena 215 zł, żywotność 6 mies.

    Filtr HEPA w oczyszczaczu Dyson Pure Cool TP04

    Tryb pracy i eksploatacja

    Model Pure Cool TP04 to urządzenie, które może działać jako oczyszczacz powietrza lub wentylator. W praktyce jednak jest to w ok. 80% wentylator, a w 20% oczyszczacz.

    W materiałach firmy Dyson znajdziemy również informacje o chłodzeniu powietrza. Zastosowany wentylator istotnie przynosi ulgę, jednak nie obniża temperatury otoczenia. Dlatego też mówienie o funkcji chłodniczej to w pewnym sensie nadużycie.

    Ponadto producent zastosował w swoim modelu 4 rodzaje czujników, na podstawie których sprzęt opiera swoje automatyczne działanie. W środku znajdziemy m.in.

    1. Czujnik pyłów
    2. Czujnik nieprzyjemnych zapachów
    3. Czujnik temperatury
    4. Czujnik wilgotności

    Jedynym minusem może być tu prawdopodobne zastosowanie optycznego czujnika pyłów, którego dokładnośc będzie niższa od czujników laserowych. Wyniki pomiarów dostpęne są na wyświetlaczu LCD, jak i w aplikacji Dyson Link.

    Niestety producent nie udostępnia informacji o wydajności (współczynniku CADR) swoich urządzeń, kwestionując miarodajność takich badań. Krytyka wiarygodności badań nad CADRem nie niesie jednak ze sobą żadnych alternatyw rozwiązań. Dlatego też dysponujemy jedynie szacunkowymi wyliczeniami, opartymi o wartości l/s.

    Oczyszczacz powietrza Dyson Pure Cool TP04 został przystosowany do pracy aż w 10 prędkościach. Użytkownik może skorzystać z trybu automatycznego, w którym urządzenie samodzielnie dostosowuje swoje parametry do aktualnych potrzeb, w czym pomaga mu system czujników powietrza.

    Ponadto został wyposażony w timer, który pozwala na ustawienie automatycznego wyłączenia urządzenia po upływie od 15 minut do 9 godzin.

    Wygląd

    Minimalistyczna, elegancka forma i futurystyczny design urządzenia sprawiają, iż Dyson TP04 idealnie pasuje do wszystkich wnętrz. Dzięki niewielkim rozmiarom, sprzęt ten znajdzie miejsce nawet w niewielkich pomieszczeniach.

    Pomysłowym i praktycznym rozwiązaniem jest dedykowane miejsce na pilot na górze urządzenia. Magnes sprawia, że nie wypadnie on stamtąd tak łatwo.

    Minusem natomiast jest brak kółek jezdnych czy uchwytów, które pomogłyby przenosić sprzęt.

    Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Dyson Pure Cool TP04

    MarkaDyson
    ModelPure Cool TP04
    Cena2299 zł
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]ok. 200
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*25
    Zalecana maks. kubatura [m³]62,5
    Głośność [dB]57
    Pobór mocy [W]40
    Liczba prędkości wentylatora10
    Filtr wstępnynie
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA≥ 99,95%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrówdo 6 miesięcy
    Waga [kg]4,98
    Certyfikatyb.d.
    Gwarancjab.d.

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

    Zdaniem eksperta:

    Dyson reklamuje model Pure Cool TP04 jako unikalny oczyszczacz powietrza z wentylatorem. Ze względu na konstrukcję urządzenia, w którym wydajność oczyszczania jest znacznie mniejsza od wydajności wentylacji, jest to bardziej wentylator z funkcją oczyszczania.

    W urządzeniu zastosowano kilka ciekawych rozwiązań, np. funkcja swing (oscillation) pozwalająca regulować kierunek, w którym ma wychodzić czyste powietrze (w zakresie 350 stopni). Fanom gadżetów z pewnością spodoba się funkcja sterowania głosowego (urządzenie współpracuje z asystentem głosowym Alexa) oraz magnes na górze modelu, który utrzymuje pilota do zdalnego sterowania.

    Galeria zdjęć DYSON Pure Cool TP04

    Oczyszczacz powietrza Dyson TP04 góra Oczyszczacz powietrza Dyson TP04 salon Oczyszczacz powietrza Dyson TP04 przód
    [/vc_column_text]
  • Oczyszczacz powietrza na biurko Dyson Pure Cool Me przód Oczyszczacz powietrza Dyson Pure Cool Me. Czy kompaktowe urządzenie na biurko warto kupić?

    Dyson Pure Cool Me – najważniejsze cechy

    ZALETY
    • Tryb oscillation (odpowiednik funkcji swing)
    • 10 prędkości pracy
    • Sterowanie pilotem
    • Timer z płynną regulacją czasu pracy
    WADY
    • Bardziej wentylator, aniżeli oczyszczacz powietrza
    • Brak trybu auto
    • Wysoka cena urządzenia

    Model Dyson Pure Cool Me to oryginalna propozycja na rynku oczyszczaczy powietrza. Urządzenie przedstawiane jest jako kompaktowy oczyszczacz na biurko. Niewielkie rozmiary i awangardowy design przyciągają uwagę. Z drugiej strony brakuje np. wyświetlania informacji o poziomie zanieczyszczeń. Sam sprzęt należy traktować bardziej jako wentylator z funkcją oczyszczania powietrza. Designerski Dyson dostępny jest w promocyjnej ofercie sieci sklepów Lidl, gdzie możemy nabyć go za 899 zł. Normalna cena urządzenia to ok. 1299 zł.

    Cena Dyson Pure Cool TP04 (2020-08-19) – 899 zł (link do Lidl.pl)

    Jak Dyson Pure Cool TP04 oczyszcza powietrze?

    W modelu Pure Cool Me znajdziemy zintegrowany, cylindryczny filtr 2w1, na który składają się:

    • filtr HEPA H13, wykonany ze szkła borokrzemianowego, usuwa pyły oraz alergeny takie jak pleśń, pyłki i kurz z dokładnością 99,95%,
    • filtr grafitowy (węglowy), który pochłania szkodliwe gazy, m.in. benzen i formaldehyd, a także neutralizuje zapachy.

    Jak widać producent zrezygnował z filtra wstępnego, co sprawia, iż na filtrze HEPA zbierać się będzie więcej kurzu. W praktyce oznacza to nie tylko częstsze czyszczenie filtra, ale również krótszą żywotność. Producent szacuje czas eksploatacji na 12 miesięcy (przy pracy 12 h/dziennie).

    Wymiana filtrów:

    Oczyszczacz na biurko
    Filtr Zintegrowany H13/węgiel aktywny
    – cena b.d., żywotność 12 mies.

    Tryb pracy i eksploatacja

    Oczyszczacz powietrza Dyson Pure Cool Me to mniejszy brat urządzenia Pure Hot + Cool. Urządzenia jednak różnia się znacznie od siebie, zarówno wyglądem, jak i charakterem i przeznaczeniem sprzętu. Tzw. „osobisty oczyszczacz„, jakim jest Dyson Pure Cool Me, koncentruje się na oczyszczaniu powietrza wyłącznie wokół miejsca przebywania użytkownika.

    Rozwiązanie to, choć ciekawe w swym zamyśle, w praktyce nie stworzy skutecznej ochrony. Skupienie się wyłącznie na najbliższym otoczeniu użytkownika, może powodować ciągły napływ zanieczyszczonego powietrza z pozostałych części pokoju.

    Nie udało nam się znaleźć również oficjalnych informacji o wydajności oczyszczania urządzenia (współczynnik CADR). Co więcej, na stronie Dyson.co.uk znajdziemy informacje o tym, jakoby producent kwestionował sens badania CADRu urządzeń.

    W odróżnieniu od większych modeli, nie znajdziemy tu również modułu wi-fi i aplikacji mobilnej, co zważywszy na ogólny, gadżetowy charakter sprzętu może być minusem w tym przypadku.

    Jest za to malukti wyświetlacz LCD, na którym urządzenie pokazuje istotne dla nas komunikaty. Niestety, brakuje w tym miejscu informacji o aktualnym poziomie zanieczyszczeń. Sterowanie Dysonem Pure Cool Me odbywa się za pomocą małego pilota, dołączonego w zestawie.

    Na uwagę zasługuje aż 10 prędkości pracy. Nie ma natomiast trybu auto, który samodzielnie dopasowywałby intensywność oczyszczania do warunków otoczenia.

    Czujnik światła monitoruje jego natężenie w otoczeniu, dynamicznie reagując na zmiany, rozjaśniając lub przyciemniając wspomniany ekran LCD.

    Ponadto oczyszczacz powietrza Dyson wyposażony został w timer, który pozwala na ustawienie automatycznego wyłączenia urządzenia po upływie od 15 minut do 9 godzin.

    ranking oczyszczaczy banerWygląd

    Dyson Pure Cool Me cechuje charakterystyczny, awangardowy design. Kompaktowy gadżet idealnie zmieści się na biurku czy szafce nocnej. W odróżnieniu od większych „braci” Dysona, model Pure Cool Me ma nieco inną głowicę.

    Górną część urządzenia stanowi charakterystyczna kopuła, umożliwiająca dopasowanie kąta strumienia powietrza oraz oscylację żaluzji w promieniu 70 stopni. Oczyszczacz Dyson Pure Cool Me jest też najlżejszym tego typu urządzeniem na rynku, ważąc ok. 2,8 kg. Wymiary sprzętu to: 40,1 x 25,4 x 24,7 cm.

    Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Dyson Pure Cool Me

    MarkaDyson
    ModelPure Cool Me
    Cena899 zł
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]b.d
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*b.d.
    Zalecana maks. kubatura [m³]b.d.
    Głośność [dB]37-63
    Pobór mocy [W]b.d.
    Liczba prędkości wentylatora10
    Filtr wstępnynie
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA≥ 99,95%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrówdo 12 miesięcy
    Waga [kg]2,8
    CertyfikatyPTPA
    Gwarancjab.d.

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

    Zdaniem eksperta:

    Dyson Pure Cool Me to ciekawe urządzenie. Zarówno koncept, jak i wykonanie sprzętu przykuwa uwagę. Podoba nam się np. funkcja oscylacji, obracająca maszynę w płaszczyźnie 70 stopni, gwarantując dokładniejsze rozprowadzanie chłodnego powietrza. Sprzęt jest również stosunkowo cichy, generując od 37 do 63 dB.

    Niestety, niewielkich rozmiarów filtr i delikatny silnik przekładają się też na mniejszą wydajność oczyszczania. Urządzenie można traktować bardziej jako wentylator z funkcją oczyszczania, aniżeli pełnoprawny oczyszczacz powietrza.

    Galeria zdjęć DYSON Pure Cool Me

    Oczyszczacz powietrza na biurko Dyson Pure Cool Me przód i bok Oczyszczacz powietrza na biurko Dyson Pure Cool Me przód Oczyszczacz powietrza na biurko Dyson Pure Cool Me pilot i kabel zasilający
    [/vc_column_text]
  • Oczyszczacz powietrza Xiaomi PRO H. Warto kupić nową propozycję chińskiego koncernu?

    Xiaomi PRO H – najważniejsze cechy

    NA PLUS:
    • Bardzo duża wydajność oczyszczania
    • Zdalne sterowanie
    NA MINUS:
    • Odczuwalna głośność

    Xiaomi Pro H w skrócie:

    Pierwsze informacje o nowym, topowym oczyszczaczu powietrza Xiaomi obiegły świat w 2019 roku. Model Pro H najprawdopodobnie zastąpi wycofywany model Air Purifer Max. Oficjalnie oczyszczacz wciąż nie pojawił się w oficjalnej dystrybucji w Polsce, a pojedyncze oferty sprzedaży (np. na Allegro) pochodziły do tej pory od prywatnych użytkowników.

    Czy warto czekać na oczyszczacz Xiaomi Pro H? Naszym zdaniem tak, ponieważ urządzenie imponuje wydajnością. 600 m³/h CADR-u pozwala stosować sprzęt na ok. 72 m² powierzchni. Jest to wprawdzie trochę mniej aniżeli w przypadku modelu Air Purifier Max. Z drugiej strony cena urządzenia powinna być również dość atrakcyjna (na poziomie 1200-1300 zł).

    Cena Xiaomi Pro H (2020-07-22) – b.d.

    Jak Xiaomi Pro H radzi sobie z oczyszczaniem powietrza?

    Podobnie jak w innych oczyszczaczach powietrza Xiaomi, w modelu Pro H znajdziemy charakterystyczny zintegrowany filtr 360°. W jego skład wchodzą:

    • Filtr HEPA H13 – filtrujący ok. 99,95% zanieczyszczeń w formie stałej (pyły zawieszone, pyłki roślin, drobnoustroje). Filtr ten w zupełności wystarcza do użytku domowego.
    • Filtr węglowy – odpowiedzialny za usuwanie szkodliwych gazów i nieprzyjemnych zapachów, m.in. lotnych związków organicznych czy dymu papierosowego.
    • Filtr wstępny – zatrzymujący duże cząstki zanieczyszczeń – kurz, sierść zwierząt czy włosy. Pozwala on wydłużyć nieco żywotność pozostałych dwóch.

    Żywotność i cena filtrów wymiennych

    Na razie nie są jeszcze znane ceny filtrów do urządzenia Xiaomi PRO H.
    Tryby pracy i wrażenia z użytkowania

    Tryby pracy i użytkowanie

    xiaomi pro h powierzchnia oczyszczania

    Oczyszczacz powietrza Xiaomi Pro H posiada imponujący współczynnik CADR na poziomie 600 m³/h. Pozwala to spokojnie stosować sprzęt na przestrzeni ok. 72 m2. Jest to istotna zmiana w porównaniu z wersją Pro (500 m3/h CADR, powierzchnia: ok. 60 m2).

    W urządzeniu znajdziemy też 3 tryby prędkości, pozwalające dopasować intensywność oczyszczania do warunków otoczenia. Użytkownicy, którzy korzystają z urządzenia podczas snu docenią tryb nocny. Natężenie szumu generowanego przez urządzenie spada wtedy do 34 dB. Wydajność urządzenia to ok. 120 m³/h.

    Xiaomi Pro H wyświetlacz
    (źródło: materiały producenta)

    Model Pro H może być sterowany z poziomu wyświetlacza OLED lub dobrze znanej użytkownikom Xiaomi aplikacji mobilnej – MiHome. Daje ona użytkownikowi dość szerokie możliwości w zakresie konfiguracji sprzętu. Na razie nie mamy jeszcze potwierdzonych informacji o działaniu automatyzacji w wersjach przeznaczonych na polski rynek.

    Model Pro H ma również wspierać obsługę głosową poprzez asystenta XiaoAI. Podobnie jednak, nie mamy na ten moment potwierdzonej informacji o polskiej wersji językowej.

    Ciekawą funkcją jest również wskaźnik żywotności filtra. Po uruchomieniu urządzenia, wyświetlacz OLED informuje użytkownika o procentowym zużyciu filtra. Oczywiście informacja ta jest również wyświetlana z poziomu aplikacji mobilnej.

    Wygląd Xiaomi Pro H

    Charakterystyczny, biały minimalizm w wykonaniu Xiaomi sprawia, że urządzenie łatwo wkomponować w każdą niemal aranżację. W porównaniu z modelem Pro, Pro H jest też nieco większe i cięższe. Xiaomi AP Pro mierzyło 26 cm x 26 cm x 73,5 cm. Nowy model mierzy 31 cm x 31 cm x 73,8 cm. Jego waga zwiększyła się też z 7,8 do 9,6 kg.

    Xiaomi Pro H w salonie(źródło: materiały promocyjne)
    Parametry techniczne
     oczyszczacza powietrza Xiaomi Pro H

    MarkaXiaomi
    Model Pro H
    Cenab.d
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]120-600
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*72
    Zalecana maks. kubatura [m³]75
    Głośność [dB]34-58
    Pobór mocy [W]b.d.
    Liczba prędkości wentylatora3
    Filtr wstępny
    tak
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA99,95%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrów1 rok
    Waga [kg]9,6
    Gwarancja2 lata

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h.

    Zdaniem eksperta:

    Xiaomi Pro H to propozycja, która z pewnością zainteresuje wszystkich fanów chińskiego koncernu. Urządzenie wpisuje się w strategię oferowania tanich, wydajnych oczyszczaczy.

    Na razie nie wiemy niestety jak będzie wyglądała automatyzacja oczyszczacza. Doświadczenia z poprzednimi modelami każą nam zachować pewien sceptycyzm. Oczyszczacze Xiaomi projektowane są głównie z myślą o użytkownikach azjatyckich. Dlatego też przejawiają często pobłażliwe podejście do smogu, a automatyzacja w europejskich modelach nie działa. Na szczęście zmieniło się to wraz z modelem 3 i 3H. Miejmy nadzieję, że Air Purifier Pro H będzie również łatwy w konfiguracji.

     

    Maciej Kluba

    Galeria zdjęć Xiaomi Pro H
    Xiaomi Pro H w salonie Xiaomi Pro H wyświetlacz

  • Oczyszczacz powietrza Philips AC3854/50, widok od przodu. Oczyszczacz powietrza Philips AC3854/50. Czy warto go kupić?

    Philips AC3854/50 Dual Scan to oczyszczacz powietrza z serii Philips 4000i, który według producenta sprawdzi się w pomieszczeniach o powierzchni 60 m². Czy urządzenie jest aż tak wydajne i ma również inne zalety?

    Cena Philips AC3854/50 (2020-09-08) – od 2699 (link do Ceneo.pl)

    Oczyszczanie powietrza

    Oczyszczacz powietrza Philips AC3854/50 Dual Scan został wyposażony w trzy filtry:

    • wstępny – oczyszczacza filtrowane powietrze z kurzu, sierści i innych dużych zanieczyszczeń,
    • HEPA – zatrzymuje pyły zawieszone PM1, PM2,5 i PM10, alergeny wziewne (pyłki roślin, roztocza, sierść, zarodniki pleśni), wiele bakterii i wirusów,
    • węglowy – usuwa zanieczyszczenia gazowe, w tym formaldehyd i inne LZO oraz neutralizuje brzydkie zapachy.

    Żywotność i cena filtrów wymiennych

    Tryb pracy i eksploatacja

    Oczyszczacz powietrza Philips AC3854/50 został wyposażony w czujnik cząsteczek PM2,5 i gazów. O stężeniu tych pierwszych informuje wskaźnik numeryczny, natomiast poziom gazów prezentowany jest za pośrednictwem 4-stopniowej skali. Dodatkowo znalazł się tutaj wskaźnik alergenów z 12-stopniową skalą oraz ogólny, kolorystyczny wskaźnik jakości powietrza.

    Wyświetlacz w oczyszczaczu Philips AC3854/50 Dual Scan

    Kolor wskaźnika uzależniony jest od stężenia pyłu PM2,5, gazów oraz alergenów, a decydujące znaczenie ma zanieczyszczenie, które w danej chwili osiąga najbardziej szkodliwy poziom. W przypadku pyłu zależność między stężeniem a kolorem prezentuje się tak:

    • PM2,5 do 12 µg/m³ – dobra jakość powietrza, kolor niebieski,
    • PM2,5 od 13 do 35 µg/m³ – średnia jakość powietrza, kolor niebieskofioletowy,
    • PM2,5 od 36 do 55 µg/m³ – zła jakość powietrza, kolor fioletowoczerwony,
    • PM2,5 od 56 µg/m³ – bardzo zła jakość powietrza, kolor czerwony.

    Biorąc pod uwagę fakt, iż według zaleceń unijnych dopuszczalna norma dla pyłu PM2,5 wynosi 25 µg/m³, taką skalę musimy uznać za zdecydowanie zbyt łagodną. Przekroczenie wspomnianego poziomu powinno być traktowane jako zły stan powietrza i wymuszać pracę w trybie turbo.

    Oczyszczacz powietrza Philips AC3854/50 ma zaprogramowane trzy tryby pracy: automatyczny (zwykły), turbo i nocny. W ostatnim z nich oprócz redukcji prędkości wentylatora dochodzi do wygaszenia podświetlenia, co następuje automatycznie, dzięki czujnikowi światła.

    W urządzeniu znalazł się także wskaźnik wymiany filtra, który prezentuje pozostałą żywotność za pośrednictwem kolorów:

    • niebieskiego – żywotność 16-100%,
    • niebieskofioletowego – żywotność 9-15%,
    • fioletowoczerwonego – żywotność 4-8%,
    • czerwonego (koniec okresu użytkowania) – żywotność 0-3%.

    Sterowanie oczyszczaczem powietrza Philips AC3854/50 jest możliwe za pośrednictwem aplikacji Air Matters.

    Wygląd

    Philips to oczyszczacz charakteryzujący się skromnym designem. Został zamknięty w srebrno-białej obudowie w kształcie walca. Wymiary urządzenia wynoszą 71,8 x 31 x 31 cm.

    Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Philips AC3854/50

    MarkaPhilips
    Model AC3854/50 Dual Scan
    Cena2699 zł
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]500
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*62,5
    Zalecana maks. kubatura [m³]156,25
    Głośność [dB]<70 dB
    Pobór mocy [W]60
    Liczba prędkości wentylatorab.d.
    Filtr wstępny tak
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA99,97%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrówdo 3 lat
    Waga [kg]9,4
    Gwarancja2 lata

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

    Czy warto kupić oczyszczacz powietrza Philips AC3854/50?

    CADR oczyszczacza powietrza Philips AC3854/50 Dual Scan to 500 m³/h. Według nas maksymalna powierzchnia jego pracy wynosi 60 m², tak więc pod tym względem zapewniania producenta się sprawdzają. Urządzenie ma także kilka innych zalet, m.in. czujniki PM2,5 i gazów.

    Jego cena jest jednak dość wysoka a założenia wskaźnika kolorystycznego i trybu auto łagodne dla smogu. Za tę kwotę można kupić oczyszczacz zapewniający skuteczniejszą ochronę w trybie automatycznym.

    Galeria zdjęć Philips AC3854/50

    Oczyszczacz powietrza Philips AC3854/50, widok od przodu.

    Philips AC3854/50 w naszej opinii

    ZALETY
    • Czujnik PM2,5 i gazów
    • Wysoka wydajność
    • Wskaźniki PM2,5, gazów i IAI
    • Sterowanie aplikacją mobilną
    • Wskaźnik zużycia filtrów
    WADY
    • Łagodne podejście do czystości powietrza

    Sprawdź oczyszczacze powietrza Philips do pomieszczeń 60 m2 i większych, polecane przez RO:

    • Philips AC3854/50 Dual Scan – metraż: 62,5 m2, (CADR: 500 m3/h), cena: 2699 zł, Najnowsze modele Philips, aplikacja mobilna AirMatters, kolorowy wskaźnik wymiany filtrów, czujnik PM2,5 oraz gazów, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3858/50 Dual Scan – metraż: 62,5 m2 (CADR: 500 m3/h), cena: 2599 zł, Najnowsze modele Philips, aplikacja mobilna AirMatters, kolorowy wskaźnik wymiany filtrów, czujnik PM2,5 oraz gazów, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC5659/10 – metraż: 62,5 m2 (CADR: 500 m3/h), cena: 2349 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, wskaźnik alergenów z 12-stopniową skalą, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC6608/10 – metraż: 82 m2 (CADR: 657 m3/h), cena: 3627 zł, cyfrowy wyświetlacz, wskaźnik zużycia filtrów, wysoka wydajność, brak wi-fi, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny

    Urządzenia Philips 2w1 (z nawilżacze powietrza), polecane przez RO:

    • Philips AC2729/50 – metraż: 31,25 m² (CADR: 250 m³/h), cena: 1599 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, higrostat, nawilżanie ewaporacyjne, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3829/10 – metraż: 38,75 m2 (CADR: 310 m3/h), cena: 2289 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, higrostat, nawilżanie ewaporacyjne, wskaźnik kolorystyczny

    Modele do 40 m2, polecane przez RO:

    • Philips AC1214/10  – metraż: 33,75 m² (CADR: 270 m³/h), cena: 1239 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5, filtr HEPA H13, wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC1215/10  – metraż: 33,75 m² (CADR: 270 m³/h), cena: 1000 zł, Vitashield IPS, czujnik PM2,5, filtr HEPA H13, wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC2729/50 – metraż: 31,25 m² (CADR: 250 m³/h), cena: 1599 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 higrostat, nawilżacz ewaporacyjny, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3829/10 – metraż: 38,75 m2 (CADR: 310 m3/h), cena: 2289 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 higrostat, nawilżacz ewaporacyjny, wskaźnik kolorystyczny

    Lub urządzenia Philips do 50 m2, polecane przez RO:

    • Philips AC2887/10 – metraż: 41,5 m2 (CADR: 333 m3/h), cena: 1099 zł, 3 tryby auto, czujnik AeraSense, , wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3055/50 – metraż: 50 m2 (CADR: 400 m3/h), cena: 2239 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, wskaźnik alergenów z 12-stopniową skalą, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3259/10 – metraż: 49 m2 (CADR: 393 m3/h), cena: 1799 zł, Aplikacja moiblna AirMatters, czujnik AeraSense, wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC4550/50 (wersja biało-srebrna) – metraż: 50 m2 (CADR: 400 m3/h), cena: 2399 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, 4 tryby automatyczne (nieco mylące dla użytkowników), wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC 4558/50 (wersja biało-złota) – metraż: 50 m2 (CADR: 400 m3/h), cena: 2199 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, 4 tryby automatyczne (nieco mylące dla użytkowników), wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • Oczyszczacz powietrza Philips AC3055/50 na białym tle. Oczyszczacz powietrza Philips AC3055/50. Czy warto go kupić?

    Philips AC3055/50 to oczyszczacz powietrza wprowadzony do sprzedaży w Polsce jesienią 2019 r. Producent poleca ten model do pomieszczeń o powierzchni 48 m². Jakie są rzeczywiste możliwości jednego z nowych oczyszczaczy holenderskiej marki Philips i czy warto rozważyć jego zakup?

    Cena Philips AC3055/50 (2020-07-27) – od 2239 (link do Ceneo.pl)

    Oczyszczanie powietrza

    W oczyszczaczu powietrza Philips AC3055/50 znalazł się system filtrujący, w skład którego wchodzą:

    • filtr wstępny – zatrzymuje kurz, sierść i inne duże zanieczyszczenia obecne w oczyszczanym powietrzu,
    • filtr HEPA H13– eliminuje pyły zawieszone PM1, PM2,5 i PM10, pyłki roślin, roztocza, sierść, zarodniki pleśni, wiele bakterii i wirusów,
    • filtr węglowy – pochłania zanieczyszczenia gazowe, w tym formaldehyd i pozostałe LZO oraz neutralizuje nieprzyjemne zapachy.

    Żywotność i cena filtrów wymiennych

    Tryb pracy i eksploatacja

    Oczyszczacz powietrza Philips AC3055/50 kontroluje jakość powietrza za pośrednictwem czujników cząsteczek PM2,5 i gazów. O stężeniu pyłu zawieszonego PM2,5 informuje wskaźnik numeryczny, natomiast poziom gazów przedstawiany jest za pośrednictwem 4-stopniowej skali. To nie wszystko, ponieważ w oczyszczaczu Philips AC3055/50 znalazły się też wskaźnik alergenów (z 12-stopniową skalą) oraz ogólny, kolorystyczny wskaźnik jakości powietrza.

    Na kolor wskaźnika wpływa stężenie pyłu PM2,5, gazów i alergenów, przy czym decydujące znaczenie ma ten typ zanieczyszczeń, którego poziom w danym momencie jest najbardziej szkodliwy. Jeśli jest to pył zawieszony, to zależność między jego stężeniem a kolorem wygląda tak:

    • PM2,5 do 12 µg/m³ – dobra jakość powietrza, kolor niebieski,
    • PM2,5 od 13 do 35 µg/m³ – średnia jakość powietrza, kolor niebieskofioletowy,
    • PM2,5 od 36 do 55 µg/m³ – zła jakość powietrza, kolor fioletowoczerwony,
    • PM2,5 od 56 µg/m³ – bardzo zła jakość powietrza, kolor czerwony.

    Warto przypomnieć, iż według zaleceń unijnych dopuszczalna norma dla pyłu PM2,5 wynosi 25 µg/m³, a wyższe stężenia uznawane są za bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Oczyszczacz powietrza Philips AC3055/50 bazuje na znacznie łagodniejszej normie, więc w trybie automatycznym może pracować na niskich obrotach przy wysokim poziomie smogu.

    Oprócz zwykłego trybu automatycznego w urządzeniu znalazły się jeszcze tryb turbo i tryb nocny. W ostatnim następuje redukcja tempa obrotów wentylatora i spadek głośności do 34 dB oraz wyłączenie podświetlenia (intensywność podświetlenia regulowana jest automatycznie, gdyż oczyszczacz ma czujnik światła).

    Oczyszczacz Philips AC3055/50 wyposażony jest też we wskaźnik wymiany filtra. Pozostała żywotność filtrów prezentowana jest tutaj za pośrednictwem kolorów:

    • niebieskiego – żywotność 16-100%,
    • niebieskofioletowego – żywotność 9-15%,
    • fioletowoczerwonego – żywotność 4-8%,
    • czerwonego (koniec okresu użytkowania) – żywotność 0-3%.

    Oczyszczaczem powietrza Philips AC3055/50 można sterować na odległość, korzystając z aplikacji Air Matters.

    Wygląd

    Philips AC3055/50 to oczyszczacz zamknięty w obudowie w kształcie walca o wymiarach 65,7 x 29,5 x 29,5 cm. Skromny design i biało-szara obudowa sprawiają, że dobrze pasuje do wnętrz urządzonych w stonowanych barwach.

    Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Philips AC3055/50

    MarkaPhilips
    Model AC3055/50
    Cena2239 zł
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]400
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*50
    Zalecana maks. kubatura [m³]125
    Głośność [dB]od 34 do <70 dB
    Pobór mocy [W]58
    Liczba prędkości wentylatorab.d.
    Filtr wstępny tak
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA99,95%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrówdo 3 lat
    Waga [kg]8,6
    Gwarancja2 lata

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h

    Czy warto kupić oczyszczacz powietrza Philips AC3055/50?

    CADR oczyszczacza powietrza Philips AC3055/50 wynosi 400 m³/h, dlatego według nas maksymalna powierzchnia jego pracy to 50 m². Dobra wydajność oraz obecność czujników pyłu i gazu są ważnymi zaletami tego urządzenia. Niestety, opracowując sposób działania trybu auto i wskaźnika kolorystycznego, producent oparł się na zbyt łagodnych normach. W tej cenie użytkownik powinien otrzymać oczyszczacz powietrza, który w trybie pracy inteligentnej zapewni mu skuteczniejszą ochronę przed smogiem.

    Galeria zdjęć Philips AC3055/50

    Oczyszczacz powietrza Philips AC3055/50, widok pod kątem 45 stopni. Oczyszczacz powietrza Philips AC3055/50, widok od przodu.

    Philips AC3055/50 w naszej opinii

    ZALETY
    • Czujnik PM2,5 i gazów
    • Wskaźniki PM2,5, gazów i IAI
    • Sterowanie aplikacją mobilną
    • Wskaźnik zużycia filtrów
    WADY
    • Łagodne podejście do czystości powietrza

    Sprawdź oczyszczacze powietrza Philips do 50 m2, polecane przez RO:

    • Philips AC2887/10 – metraż: 41,5 m2 (CADR: 333 m3/h), cena: 1099 zł, 3 tryby auto, czujnik AeraSense, , wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3055/50 – metraż: 50 m2 (CADR: 400 m3/h), cena: 2239 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, wskaźnik alergenów z 12-stopniową skalą, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3259/10 – metraż: 49 m2 (CADR: 393 m3/h), cena: 1799 zł, Aplikacja moiblna AirMatters, czujnik AeraSense, wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC4550/50 (wersja biało-srebrna) – metraż: 50 m2 (CADR: 400 m3/h), cena: 2399 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, 4 tryby automatyczne (nieco mylące dla użytkowników), wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC 4558/50 (wersja biało-złota) – metraż: 50 m2 (CADR: 400 m3/h), cena: 2199 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, 4 tryby automatyczne (nieco mylące dla użytkowników), wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny

    Urządzenia Philips 2w1 (z nawilżacze powietrza), polecane przez RO:

    • Philips AC2729/50 – metraż: 31,25 m² (CADR: 250 m³/h), cena: 1599 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, higrostat, nawilżanie ewaporacyjne, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3829/10 – metraż: 38,75 m2 (CADR: 310 m3/h), cena: 2289 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, higrostat, nawilżanie ewaporacyjne, wskaźnik kolorystyczny

    Modele do 40 m², polecane przez RO:

    • Philips AC1214/10  – metraż: 33,75 m² (CADR: 270 m³/h), cena: 1239 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5, filtr HEPA H13, wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC1215/10  – metraż: 33,75 m² (CADR: 270 m³/h), cena: 1000 zł, Vitashield IPS, czujnik PM2,5, filtr HEPA H13, wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC2729/50 – metraż: 31,25 m² (CADR: 250 m³/h), cena: 1599 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 higrostat, nawilżacz ewaporacyjny, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3829/10 – metraż: 38,75 m2 (CADR: 310 m3/h), cena: 2289 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 higrostat, nawilżacz ewaporacyjny, wskaźnik kolorystyczny

    Lub urządzenia Philips do 60 m² i większych, polecane przez RO:

    • Philips AC3854/50Dual Scan – metraż: 62,5 m2, (CADR: 500 m3/h), cena: 2699 zł, Najnowsze modele Philips, aplikacja mobilna AirMatters, kolorowy wskaźnik wymiany filtrów, czujnik PM2,5 oraz gazów, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC3858/50 Dual Scan – metraż: 62,5 m2 (CADR: 500 m3/h), cena: 2599 zł, Najnowsze modele Philips, aplikacja mobilna AirMatters, kolorowy wskaźnik wymiany filtrów, czujnik PM2,5 oraz gazów, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC5659/10 – metraż: 62,5 m2 (CADR: 500 m3/h), cena: 2349 zł, Aplikacja mobilna AirMatters, czujnik PM2,5 oraz gazów, wskaźnik alergenów z 12-stopniową skalą, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
    • Philips AC6608/10 – metraż: 82 m2 (CADR: 657 m3/h), cena: 3627 zł, cyfrowy wyświetlacz, wskaźnik zużycia filtrów, wysoka wydajność, brak wi-fi, wyświetlacz cyfrowy i wskaźnik kolorystyczny
  • oczyszczacz powietrza sharp fp-j40eu-w przód Oczyszczacz powietrza Sharp FP-J40EUW. Czy warto go kupić?

    Sharp FP-J40EUW – najważniejsze cechy

    NA PLUS:
    • Jonizacja Plasmacluster z możliwością wyłączenia
    • Cicha praca
    • Niskie zużycie energii
    NA MINUS:
    • Brak czujnika PM2,5

    Sharp FP-J40EUW w skrócie

    Goszcący na rynku od niedawna model FP-J40EUW to stosunkowo niewielki oczyszczacz powietrza, który przeznaczony jest do standardowych pomieszczeń (sypialnia, pokój dziecka, salon) o powierzchni nie przekraczającej 30 m².

    W urządzeniu znajdziemy m.in jonizację Plasmacluster wraz z bardzo ciekawym trybem Clean Ion Shower. Uwalniane z wielką siłą jony ujemne zmniejszają elektryczność statyczną cząsteczek w pomieszczeniu. Dzięki temu zanieczyszczenia stają łatwiejsze do wychwycenia przez specjalny czujnik kurzu.

    Niestety w tym miejscu musimy zwrócić uwagę na brak czujnika pyłów zawieszonych PM2,5. W urządzeniu obecny jest m.in. czujnik zapachów i światła, lecz zabrakło miejsca dla czujnika PM2,5, co może przekładać się na mniej skuteczne wychwytanie typowo smogowych zanieczyszczeń.

    Cena Sharp FP-J40EUW (2020-09-08) – 1399 zł (kup w autoryzowanym sklepie marki Sharp – Homespot.pl)

    Jak Sharp FP-J40EUW oczyszcza powietrze?

    filtr weglowy sharp fp-j40eu-w

    (źródło: materiały producenta)

    Oczyszczacz powietrza marki Sharp wyposażony jest w standardowy zestaw 3 filtrów. Znajdziemy w nim:

    • Filtr HEPA H13 – filtrujący ok. 99,95% zanieczyszczeń w formie stałej (pyły zawieszone, pyłki roślin, drobnoustroje). Filtr ten w zupełności wystarcza do użytku domowego.
    • Filtr węglowy – odpowiedzialny za usuwanie szkodliwych gazów i nieprzyjemnych zapachów, m.in. lotnych związków organicznych czy dymu papierosowego.
    • Filtr wstępny – zatrzymujący duże cząstki zanieczyszczeń – kurz, sierść zwierząt czy włosy. Filtr ten pozwala wydłużyć nieco żywotność pozostałych dwóch.

    Żywotność i cena filtrów wymiennych

    Do modelu FP-J40EUW producent sugeruje dwa filtry o żywotności do 10 lat (warunki w Polsce podpowiadają nam jednak 2-3 lata).
    FZ-J40HFX
    – Filtr HEPA w cenie 449 zł (żywotność 10 lat)
    FZ-J40DFX – Filtr pochłaniający zapach w cenie 189 zł (żywotność 10 lat)

    Tryby pracy i wrażenia z użytkowania

    Oczyszczacz powietrza Sharp FP-J40EUW posiada wydajność na poziom 240 m³/h. Wystarczająco, aby stosować urządzenie na około 20-25 m² (producent deklaruje 30m²). Za czystość powietrza w otoczeniu odpowiadają 3 czujniki: kurzu, światła i zapachów. Tryb automatyczny uwzględnia wszystkie 3 aspekty. Brak jest natomiast czujnika pyłów zawieszonych PM2,5, co może wpływać na ilość gromadzących się w pomieszczeniu substancji smogowych.

    Dużym plusem jest natomiast cicha praca oczyszczacza. Sharp FJ-40EUW bardzo poważnie podchodzi też do kwestii poboru prądu. Energooszczędny silniczek generuje od 3,5 do 23 W (w zależności od wybranej prędkości). Uzytkownicy mogą wybrać jeden z 4 trybów pracy – max, medium, sleep oraz auto.

    Podobnie jak inne modele koncernu, oczyszczacz powietrza Sharp FP-J40EUW wykorzystuje tzw. efekt coandy. Ustawienie wylotu powietrza pod odpowiednim kątem (20°) pozwala łatwiej dotrzeć zanieczyszczeń w górnych częściach pomieszczenia, a następnie skierować je w dół, w stronę oczyszczacza.

    Znajdziemy tu też znany już moduł jonizacji Plasmacluster wraz z charakterystyczną funkcję Ion Shower. Specyficzny „deszcz jonów” pozwala w ciągu 10 minut zneutralizować znaczną ilość jonów dodatnich, zmniejszając elektryczność statyczną w pomieszczeniu.

    Ma to za zadanie unieruchomić cząsteczki kurzu, które następnie będą zasysane do urządzenia przez kolejne 50 minut. Funkcja ta może być przydatna w redukcji kurzu, jednak na pewno nie wyeliminuje samodzielnie problemu.

    Z dodatkowych funkcji w modelu FP-J40EU-W znajdziemy m.in. wskaźnik wymiany filtra, timer pozwalający zaprogramować czas pracy czy opcję autorestart, przywracającą oczyszczcacz do wcześniej wybranych ustawień w przypadku utraty zasilania.

    ranking oczyszczaczy baner

    Wygląd Sharp FP-J40EUW

    Kompaktowy model Sharp FP-J-40EUW charakteryzuje się schludnym i ergonomicznym designem. W oczy rzucają się niespotykane zbyt często obłe kształty i innowacyjny wylot powietrza. Na górze urządzenia znajdziemy czarny dotykowy panel sterowania. Na plus należy zapisać stosunkowo małą wagę urządzeniajedynie 6,2 kg.

    oczyszczacz powietrza fp-j40eu-w przód i bok

    Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Sharp FP-J40EUW

    MarkaSharp
    Model FP-J40EUW
    Cena1399 zł
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]240/186/48-120
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*30
    Zalecana maks. kubatura [m³]75
    Głośność [dB]15-45
    Pobór mocy [W]3,5-23
    Liczba prędkości wentylatora3
    Filtr wstępny
    tak
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA99,95%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrów10 lat
    Waga [kg]6,2
    Gwarancja2 lata

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h.

    Zdaniem eksperta:

    W oczyszczaczu powietrza Sharp FP-J40EUW znajdziemy rozwiązania znane z innych modeli koncernu. Jonizacja Plasmacluster, funkcja Clean Ion Shower czy czujniku kurzu to dobre sposoby na walkę z alergenami. Prezentowany model zalicza się do najbardziej cichych i energooszczędnych urządzeń na rynku.

    Niestety FP-J40EUW nie posiada zbyt dużej wydajności, dlatego nie polecam stosowania go na powierzchniach większych niż dwadzieścia kilka metrów kwadratowych. Brak jest również czujnika PM2,5, co z reguły przekłada się na gorszą wykrywalność frakcji uznawanych przez WHO za najgroźniejsze spośród substancji smogowych.

    Maciej Kluba

    Galeria zdjęć Sharp FP-J40EUW

    Sprawdź pozostałe oczyszczacze powietrza Sharp FP-J na RO

    Ceny w zestawieniu zaktualizowano dnia 2020-09-08.

  • Oczyszczacz powietrza Sharp fp-j60eu-w z przodu i z boku Oczyszczacz powietrza Sharp FP-J60EUW. Czy warto go kupić?

    Sharp FP-J60EUW – najważniejsze cechy

    NA PLUS:
    • Jonizacja Plasmacluster z technologią High Density 25000 (możliwość wyłączenia)
    • Cicha praca
    • Niskie zużycie energii
    NA MINUS:
    • Brak czujnika PM2,5
    • Niekorzystny stosunek ceny do wydajności oczyszczania

    Sharp FP-J60EUW w skrócie

    Oczyszczacz powietrza FP-J60EUW to ciekawe, zaawansowane technicznie urządzenie, w którym znajdziemy szereg przydatnych funkcji i innowacyjnych technologii. Tymi najważniejszymi są z pewnością jonizacja Plasmacluster, funkcja Ion Shower czy Pollen. Warto zwrócić uwagę także np. na niskie zużycie energii oraz bardzo cichą pracę.

    Z drugiej strony sprzęt kosztuje ponad 3000 złotych, nadając się do powierzchni zaledwie 48 m². Czy zastosowane rozwiązania bronią więc wysoką kwotę?

    Cena Sharp FP-J60EUW (2020-09-08) – 3099 zł (kup w autoryzowanym sklepie marki Sharp – Homespot.pl )

    Jak Sharp FP-J60EUW oczyszcza powietrze?

    Oczyszczacz powietrza marki Sharp wyposażony jest w standardowy zestaw 3 filtrów. Znajdziemy w nim:

    • Filtr HEPA H13 – filtrujący ok. 99,95% zanieczyszczeń w formie stałej (pyły zawieszone, pyłki roślin, drobnoustroje). Filtr ten w zupełności wystarcza do użytku domowego.
    • Filtr węglowy – odpowiedzialny za usuwanie szkodliwych gazów i nieprzyjemnych zapachów, m.in. lotnych związków organicznych czy dymu papierosowego.
    • Filtr wstępny – zatrzymujący duże cząstki zanieczyszczeń – kurz, sierść zwierząt czy włosy. Filtr ten pozwala wydłużyć nieco żywotność pozostałych dwóch.

    Żywotność i cena filtrów wymiennych

    Do modelu FP-J60EUW producent sugeruje dwa filtry o żywotności do 10 lat (warunki w Polsce podpowiadają nam jednak 2-3 lata)

    FZ-J80HFX – Filtr HEPA w cenie 499 zł (żywotność 10 lat)
    FZ-J80DFX–  Filtr pochłaniający zapachy w cenie 299 zł (żywotność 10 lat)

    Wymienny jest również moduł generatora jonów (IZ-C90MEU)

    jonizator powietrza w oczyszczaczu sharp fp-j60eu-wJonizator powietrza w Sharp FP-J60EUW
    (źródło: materiały producenta)

    Tryby pracy i wrażenia z użytkowania

    Sharp FP-J60EUW z pewnością wyróżnia się kulturą pracy. Urządzenie należy do najcichszych i najbardziej energooszczędnych na rynku. Wystarczy tylko wspomnieć, iż poziom hałasu generowany przez oczyszczacz to zaledwie 15-43 dB. Rekordowo niskie zużycie prądu (na poziomie 3,6 W w trybie cichym) możliwe jest dzięki zastosowaniu inwertera (J-tech Inverter).

    Oczyszczacz nie posiada niestety nawilżacza. Zamiast tego producent proponuje udoskonaloną formułę jonizacji Plasmacluster w wersji High Density 25000. Umożliwia ona szybsze pozbywanie się mikrobów, pleśni czy nieprzyjemnych zapachów.

    jonizacja powietrza z funkcją high density sharp

    (źródło: materiały producenta)
    Wydajność
    opisywanego modelu to 396 m³/h. Wystarczająco, aby oczyścić powierzchnię do około 48 m². Ułatwić to mają 3 czujniki: kurzu, zapachów i światła, na podstawie których urządzenie dopasowuje nie tylko intensywność swojej pracy, ale także np. jasność wskaźników.

    Brak jest natomiast typowego czujnika pyłów zawieszonych PM2,5. Urządzenie interpretuje jakość powietrza na podstawie odczytów z czujnika kurzu, przedstawiając je potem jako PM2,5 na wyświetlaczu.

    Oczyszczacz powietrza Sharp FP-J60EUW posiada 3 prędkości nawiewu (low, medium i max) oraz 5 trybów pracy: Auto, Pollen, Sleep, Clean Ion Shower oraz Ion Spot.

    Ten ostatni wykorzystuje tzw. efekt Coandy. Ustawienie wylotu powietrza pod kątem 20° i oddzielenie horyzontalnego i regulowanego wywiewu ułatwia pozbycie się nieprzyjemnych zapachów oraz bakterii. Skutecznie zwalcza przylegające zapachy i drobnoustroje przylegające do ubrań, kanap, zasłon.

    Efekt coandy oczyszczacze sharp

    Znajdziemy tu też znany już moduł jonizacji Plasmacluster wraz z charakterystyczną funkcję Ion Shower. Specyficzny „deszcz jonów” pozwala w ciągu 10 minut zneutralizować znaczną ilość jonów dodatnich, zmniejszając elektryczność statyczną w pomieszczeniu.

    Ma to za zadanie unieruchomić cząsteczki kurzu, które następnie będą zasysane do urządzenia przez kolejne 50 minut. Funkcja ta może być przydatna w redukcji kurzu, jednak na pewno nie wyeliminuje samodzielnie problemu.

    Ciekawą funkcją jest również auto restart pozwalający użytkownikowi wrócić do ostatnich wybranych ustawień w przypadku utraty zasilania. Oczywiście FP-J60EU-W posiada również timer, jak i blokadę rodzicielską Child Lock.

    ranking oczyszczaczy baner
    Wygląd Sharp FP-J60EUW

    Kompaktowy model Sharp FP-J-60EUW nawiązuje swą stylistyką doo innych modeli Sharpa. Smukła bryła o lekko ściętych bokach nadaje wrażenia lekkości. W rzeczywistości urządzenie jednak waży aż 10 kg. Wymiary oczyszczacza to: 72,8 x 41,6 x 29,1 cm.

    Parametry techniczne oczyszczacza powietrza Sharp FP-J60EUW

    MarkaSharp
    ModelFP-J60EUW
    Cena3099 zł
    Maks. CADR lub przepływ powietrza [m³/h]396/186/48
    Zalecana maks. powierzchnia [m²]*48
    Zalecana maks. kubatura [m³]120
    Głośność [dB]15-43
    Pobór mocy [W]3,5-38
    Liczba prędkości wentylatora3
    Filtr wstępnytak
    Filtr HEPAH13
    Skuteczność wg klasyfikacji filtra HEPA99,95%
    Filtr węglowytak
    Żywotność filtrówb.d.
    Waga [kg]6,2
    Gwarancja2 lata

    * przyjmujemy, że na każdy 1 m² pomieszczenia o wysokości wynoszącej 2,5 metra oczyszczacz powietrza powinien oferować minimum wartość maks. CADR dla pyłów równą 8 m³/h.

    Zdaniem eksperta:

    Pierwszą rzeczą, która rzuca się w oczy przy modelu FP-J60EUW jest niestety jego wysoka cena. Ponad 3 tysiące złotych za urządzenie o wydajności niespełna 400 m³/h, które stosować możemy na powierzchni max. 48 m2 to trochę zbyt dużo.

    Z drugiej strony otrzymujemy urządzenie nastawione mocno pod usuwanie alergenów, w którym znajdziemy ciekawe rozwiązania, takie jak Clean Ion Shower, Ion Spot czy funkcja Pollen.

    Maciej Kluba

    Galeria zdjęć Sharp FP-J60EUW

    sharp fp-j60euw z tyłu i z boku jonizator powietrza w oczyszczaczu sharp fp-j60eu-w Oczyszczacz powietrza Sharp fp-j60eu-w z przodu i z boku

    Sprawdź pozostałe oczyszczacze powietrza Sharp FP-J na RO

    Ceny w zestawieniu zaktualizowano dnia 2020-09-08.